Руските акули ще бъдат въоръжени с „Калибър“

akulaРуският Военноморски флот (ВМФ) планира да въоръжи модернизираните подводници „Акула” с крилати ракети „Калибър”, съобщи RT в събота (26 март), позовавайки се на публикация в сайта Diplomat.

През декември руската армия експериментира успешно изстрелването на ракетите от дизелова подводница, припомня онлайн медията. И отбелязва, че техническите възможности на руския подводен флот явно са се подобрили, тъй като през последните години бойните дежурства са се увеличили двойно.

Изстрелването неотдавна на крилати ракети от подводницата „Ростов на Дон” доказа високата ефективност на този вид оръжие, отбелязват от ВМФ.

Най-модерната руска дизелова подводница „Ростов на Дон“, клас „Варшавянка” (по класификация на НАТО – „Kilo”) е една от най-безшумните в света и е предназначена за противоподводна и противокорабна отбрана, пояснява изданието.

В началото на декември м. г. от този тип подводница в Средиземно море бяха изстреляни четири крилати ракети „Калибър” против цели в Сирия, близо до град Ракка. „Калибър” е свръхзвукова крилата ракета, с вариации за наземна, противокорабна и противоподводна отбрана.

Колкото до подводниците „Акула”, пет от тях се намират в състава на Тихоокеанския флот, а други шест – в състава на Северния флот.

Миналата година Русия обяви намеренията си да модернизира 12 атомни подводници до 2020 година, припомня Руски дневник. Две от подводниците клас „Акула” – „Кузбас”и „Магадан”, в момента се намират в завода „Звезда” в далекоизточния град Болшой Камен, а ремонтните дейности трябва да удължат живота им с 20 години, пише Diplomat.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното

Строят нов понтон за АППД

С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния стартира строителството на нов понтон по поръчка на ИА “Проучване и поддържане на река