Забраната за улов на калкан влиза в сила от 1 април

kvota-kalkan-2012Забраната за улов на калкан влиза в сила от 1 април, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Тази година забранителният режим започва с 15 дни по-рано и ще бъде с месец по-дълъг от предишни години.

Това беше едно от условията, за да запазим квотата за улов на калкан през 2016 г., каза изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев. Той добави, че през декември 2015 г. ЕК е подкрепила предложението на България за засилване на контрола за количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията от трети страни на рибния запас в акваторията на Черно море.

България прие и удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса, добави Янев.

Забраната за улов на деликатесната риба ще бъде от 1 април до 30 юни, обясни Янев. Той съобщи, че на пресконференция в Несебър ръководството на ИАРА ще даде разяснения как ще се контролира забраната, както и за санкциите за нарушителите.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини