Готвят концесията на три дунавски пристанища

Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg
Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg

Проектирането на интермодалния терминал във Варна е във финална фаза. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по време на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016″.

По думите на министъра в момента се извършват проучвания за изграждането на терминала.

Московски допълни още, че скоро ще бъдат стартирани процедурите за концесиониране на пристанищата Видин – юг, Русе – изток и Русе – запад.

„Още от първия мандат следваме последователна политика за развитието на транспортната инфраструктура, попадаща под управлението на МТИТС“, каза Ивайло Московски. „Европейските фондове използваме за изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и за развитие на интермодалните превози. Концесиите са друг механизъм, който прилагаме основно за летища и пристанища“, допълни още той. Министърът заяви, че на 15 април влиза в сила новата евродиректива за концесиите, предстои също така внасянето на новия Закон за концесиите в Народно събрание.

По думите му той значително разширява обхвата си на действие и позволява съвсем нови параметри при бъдещи концесии. Настоящият закон разрешава максимален срок на концесия до 35 години, а новите изменения предвиждат тези ограничения да отпаднат. Промените в законодателството ще позволят доста по-гъвкави отношения между концедент и концесионер, така че при взаимноизгодни условия да се постигне ефективно сътрудничество.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на