Представители на Асоциацията на електронна търговия на Китай посетиха бургаското пристанище

4 (1)Бизнес делегация от Китай посети „Пристанище Бургас” ЕАД. Посещението беше организирано от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦНСССКЦИЕ/.

В срещата участваха Васил Гелев директор на ЦНСССКЦИЕ, Ся Мин Хан, председател на държавната Асоциация на електронна търговия на Китай, Сю Чънг, директор в голяма държавна компания за електронна търговия. От българска страна присъства Веселин Василев, собственик на компания за изработка на софтуер за електронна търговия и автоматизиран маркетинг, която активно работи с китайски фирми и има представителства в Австралия, САЩ и България. Пристанище Бургас бе представено от председателя на Съвета на директорите Иван Капитанов, изпълнителния директор Диян Димов, Живко Еланджиев, директор „Експлоатация” и Стойчо Димов, ръководител звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция”.

Гостите бяха запознати със спецификата на бургаски пристанищен регион – товаро-разтоварна дейност, условията в откритите и закрити складови площи, преминаващите международни и национални транспортни коридори, обслужване на различни видове товари.

Представена бе и постигнатата транспортната интермодалност на града – свързаността между морския, жп и шосеен транспорт, близостта до летището и възможностите му да обслужва едни от най-големите карго-самолети. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов подчерта, че именно Бургас е градът, който предоставя най-добри възможности за изграждане на бъдещия логистичен хъб и складове под митнически режим за търговия с различни продукти.

Целта на посещението на делегацията е да бъде направен предварителен анализ за разкриването на логистичен център за търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който ще се намира в България. Васил Гелев отбеляза, че връзките между българските и китайски партньори относно разкриването на логистичен хъб и складове под митнически режим за стоки за и от Китай стават все по-активни.

Той допълни, че проектът ще бъде осъществен на два етапа. Първият етап ще обхване експорта на стоки от страните на Централна и Източна Европа към Китай, а при вторият етап ще се акцентира на вноса на стоки от Китай. За това са необходими складове, където тези стоки да бъдат обединени и изпратени на съответния получател.
Гостите имаха възможност да разгледат Морска гара и се запознаха с дейността на служителите в модерния брегови център за управление на корабоплаването.

Дейността на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ към Министерство на земеделието и храните е свързана с насърчаване сътрудничеството, търговията със селскостопански продукти, храни и напитки, обмяната на опит и партньорство между 16 държави от ЦИЕ и Китай. Това е второто посещение на китайска делегация в пристанище Бургас организирано от Центъра. Първото посещение бе през ноември 2015 година, когато представители на китайска публична компания, работеща в сферата на електронната търговия се запознаха на място с възможностите на пристанище Бургас.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното