Поне 20 ветрохода ще участват в регата „Тол шипс“ във Варна

mirceaОт 20 до 25 ветрохода се очаква да пристигнат във Варна за дните от 1 до 4 октомври в рамките на Международната регата „Тол Шипс“. 10 от тях са от най-големия клас „А“ от типа на „Калиакра“, „Роял Хелена“ и миналогодишния „Седов“, който е най-големият ветроход в света с дължина около 108 метра. Събитието ще създаде възможност за удължаване на туристическия сезон. Това стана ясно по време на обществения съвет по туризъм днес в община Варна.

През 2010 и 2014 събитието беше посетено от общо 480 хиляди посетители на пристанището за фестивалните дни, припомня Petel.bg. По данни на пропусквателните служби за 2010 е имало 180 хиляди души, а през 2014 – около 350 хил. души. На самото пристанище около 200 000 души са наблюдавали парада на ветроходите.

Регатата тази година ще стартира на 8 май от Констанца, след което маршрутът е до Сочи, Новоросийск, а Варна е последното пристанище. От 1 до 4 октомври тук ще е финала на регатата, уточняват от общината.

През 2016-та се очаква интересът на посетителите да е още по-висок.

Предлагат се допълнителни атракционни пакети, свързани с посещения на ветроходи от клас А. Всички желаещи могат да се качат на корабите. Има потвърждения от Румъния, Русия, Полша и от Испания. Всички гости могат да видят и организирани събития като сватби, партита, вечери на палубите. На единия кораб ще готви самият капитан.

На 1 октомври корабите ще пристигнат, след което ще има голям концерт на пристанището. Ще има атракции и детски кътове. Парадът на екипажите на 2 октомври от 16 часа ще е едно от най-атрактивните събития. Тогава всички гостуващи моряци ще минат по трасе от пристанището до ФКЦ.

Последният ден, на 4 октомври, ще е парадът на ветрилата, където всички гостуващи кораби ще преминат пред очите на граждани и гости на града.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини