Драстично е намаляла ледената шапка на полюсите

severen-morski-patНамаляването на максималната площ на арктическия лед тази зима е достигна ново дъно на 24 март. Климатолозите отбелязват този рекорд заради необичайно високите температури този сезон.

Учени от НАСА и National Snow and Ice Data Center обявиха на 28 март за най-голямото намаление на леда около северния полюс за втора поредна зима.

Максималната площ, покрита с морски лед достигната тази година, е само нищожните 14.52 млн кв. км, което е малко по-малко от 14.54 млн кв. км, наблюдавани през миналата година.

Това са 1,12 милиона кв. км по-малко от средното за периода между 1981 г. и 2010 г.. Разликата е площ, по-голяма от Германия и Франция, взети заедно.

До голяма степен този рекорд се дължи на необичайно високите температури в региона, шест градуса по Целзий над средната в района, простиращ се от северния полюс до Северна Гренландия, съобщиха учените, предаде Кросс.

Този негативен ефект обаче открива още повече възможности за корабоплаването в района. Четете още за северния морски път тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес