Горя кораб, извършвал изследвания в български води

Научно-изследователския кораб PELAGIA след пожара. Фото: Тесусе Курант
Научно-изследователския кораб PELAGIA след пожара. Фото: Тесусе Курант

Пожар горя в машинното отделение на холандския научно-изследователски кораб PELAGIA (IMO 9001461), научи Maritime.bg. Инцидентът е станал при докуване на плавателния съд в завод в гр. Оудесчилд. Навременната намеса на екипажа и брегови екипи е причина огънят да бъде овладян бързо.

Кораб PELAGIA редовно получава разрешения от българското правителство за пребиваване в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона за различни океанографска експедиции.

Maritime.bg припомня, че PELAGIA бе в района от 28 януари до 5 февруари т. г. за изследвания по две взаимосвързани научни програми, разработвани от холандски институти. Първата бе фокусирана върху изследване на климатичните промени в района на Черно море през последните 20 000 години, които ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата. Втората програма има за цел изследване на микробиологичните съобщества и техните трансформации, породени от климатичните промени.

През 2013 г. съдът извърши океанографска експедиция по програмата „PHOXY“ с участието на партньори от САЩ, Австралия, Румъния и Турция. Целта на тогавашната експедиция беше да се получи по-добра представа за взаимодействието между елементи като фосфора, желязото, мангана и въглерода в различните окислително-редукционни слоеве във водния стълб и утайките.

| Четете тук още за експедициите на PELAGIA край българските брегове

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес