Събира се флотът за старт на сондажите в българския черноморски блок „Хан Аспарух“

noble-globetrotter-2Сондажен кораб NOBLE GLOBETROTTER II в момента се подготвя за преход до България за старта на първите сондажи в българския блок „Хан Аспарух“, научи Maritime.bg.

За сигурното преминаване през Босфора, сондажната кула на кораба ще бъде свалена, а след достигане до Бургас – вдигната отново. Плаващият под флага на Либерия специализиран съд, собственост на американската „Нобъл Дрилинг Холдинг“ (Noble Drilling Holding LLC), разполага със системи за динамично позициониране, двойна мултифункционална кула, според компанията-собственик е сред най-съвременните съдове от този тип.

На рейда пред Варна вече е друг нает специализиран съд – OLYMPUS, от дружеството „Тотал Е&П България“, което е оператор на проекта и в което партньори са френската „Тотал“, австрийската „OMV“ и испанската „Repsol“, видя Maritime.bg.

PSV-съдът е обслужвал платформи в района на Северно море и е собственост на базираната в Индия Global Offshore. Още два кораба на индийската компания ще бъдат включени в проекта, научи Maritime.bg.

Това са PSV-съдовете MAKALU (IMO: 9664380), който се намира в момента край румънските брегове и BEN NEVIS (IMO: 9647758), който в момента плава към Варна.

Денонощно операцията ще бъде осигурявана от два хеликоптера „Еурокоптер EC 155”. Машините ще осигуряват спешна медицинска помощ, смяна на екипажи и спешни доставки на резервни части и оборудване.

До няколко седмици се очаква провеждането на първия сондаж в българския блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Той трябва да бъде извършен на около 85 км. източно от бреговата ивица в блока с площ от над 14 хил. кв. км., който досега не е проучван. Успешните сондажи в съседна Румъния са причина компанията „Тотал“ да очаква стартиране на реален добив няколко години по-късно. Изследванията в „Хан Аспарух“ стартираха преди 4 години.

Предстоящите сондажи ще се осигуряват и от разположеното във Варненското езеро пристанище „Леспорт“ – една от многото български компании, ангажирани с проекта.

Над 200 дни продължиха сеизмичните изследвания в блока, а специализираният кораб, ангажиран с тях, е изминал разстояние, равняващо се на преход от Северния до Южния полюс. Очакваните скорошни сондажи ще се извършат на база проведените изследвания.

Maritime.bg научи, че в най-скоро време ще бъде одобрен и аварийният план при разлив, който трябва да се приеме от министерството на енергетиката. При евентуален разлив „Тотал“ е длъжна в рамките на няколко десетки часа да организира мащабна операция за борба с него, активирайки редица сили и средства, както и да ограничи и спре източника на замърсяване на дъното на морето.

Междувременно вчера руската „Черноморнефтегаз“ съобщи, че започва проучвателни сондажи в района на блок „Суботина“, разположен в района на Керч. Стойността на проекта, разработен от руски държавен универститет, е над 18 млн. рубли. Според руските медии, които цитират четири сеизмологични изследвания от 1978 г., 1982 г., 2001 г. и 2008 г., в „Суботина“ са единствените залежи на нефт в керченския шелф.

| Срив на пазарите
Над 600 OSV-кораби са временно изведени от експлоатация в световен мащаб, а ако тенденцията се задържи до края на годината ще я превърне в най-лошата за последните 30 години в този сектор на морската индустрия.

Миналата 2015-а година бе определена от английския брокер Clarksons като „екстремно трудна“ за собствениците на такъв тип съдове, а цените за наемането им е спаднала с над 50%. Според данните на анализаторите, 68% по-малко нови OSV и PSV-съдове са били поръчани през миналата година или общо 204 кораба.

Вижте още по темата:
|> Български моряци да бъдат наемани на корабите по офшорните проекти у нас

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на