Авиаторите от флота от една по-различна перспектива

Нов и по-различен поглед към морската вертолетна авиобаза „Чайка“ бе разпространен в интернет от „Скай пикчърс“, видя Maritime.bg. Във видеото флотските авиатори показват подготовката за полет.

Maritime.bg припомня, че на 14 октомври м.г., бяха отбелязани  56 години от създаването на Военноморското вертолетно формирование, в Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети. Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години – 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.

На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два. До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther. След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.

От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Maritime.bg – ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини