Седем морски заглавия за 1 април

moryakНА 1 АПРИЛ отбелязваме една френска традиция и Международния ден на шегата. Ще го направим през призмата на морски заглавия, които никога няма да прочетете.


 • „БулМорРеч Флот“ придоби контролния пакет акции на АП „Мьолер-Мерск Групен“
  Българската „БулМорРеч Флот“ продоби 72% от акциите на АП „Мьолер-Мерск Групен“. Очаква се сделката да бъде одобрена от антимонополните органи в Копенхаген. Двете компании не съобщават параметрите й. Към момента е известно, че централата на компанията ще бъде преместена в нова сграда на дюните край Несебър.
  +
 • Фалира пристанище кУнстанца
  Пристанище кУнстанца е обявено в несъстоятелност, съобщават синдикалните организации в терминалите на порта. След срива на товарооборота в пристанището, основна причина за който стана прокарването на „Пътя на коприната“ през южна България, последваха стачки и уволнения. Български синдикалисти веднаха намериха работа на румънските си колеги.
  +
 • Русия строи военноморска база край Варна
  Руската федерация планира строителство на Военноморска база край Варна. В нея ще бъдат дислоцирани част от най-новите руски подводници, които наскоро поеха бойно дежурство в Черно море. Базата ще бъде построена в района на Камчия. За градежа ще са необходими над 268 млн. лева, които ще бъдат отпуснати целево от руския бюджет. Терените, където ще се строи новата база, отдавна са собственост на федерацията. Нашите нови подводници постоянно патрулират в този район, дори в идните дни ще следят много внимателно движението на пристигащи в България кораби на НАТО, коментират от командването на ЧФ.
  +
 • Откриха плавателния канал Варна – Русе – Букурещ – Москва

  Днес във Варна бе открит новия канал, свързващ бившата морска столица на България с Русе, Букурещ и Москва, а по р. Дунав и с Западна Европа, оттам с Америка и т.н.. Строителството глътна 2,16 трилиона лева и продължи около 38 седмици. Очаква се първият кораб отплавал от Варна да премине през канал Москва и да застане на новия български щанд до Червения площад в 8 часа. Стана ясно, че ще бъде открита и нова линия Варна-Москва, която ще се обслужва от кораб „Атанас Димитров“.
  +

 • DP World гради терминал „МЪКАсуда“ във Варненското езеро
  Базираният в Дубай гигант DP World продължава експанзията си в Черно море, след като придоби части от пристанище Новоросийск. Компанията спечели концесията за 99 години на терминал „МЪКАсуда“ във Варненското езеро. За първата копка пристигна лично председателят на борда на компанията Н.Пр. султан Ахмед бин Сюлейман.
  +

 • Спуснаха на вода „Хан Аспарух 2“
  На вода бе спуснат новият български ULCC-танкер „Хан Аспарух 2“, построен в Южна Корея…
  +

 • 5 267 480 български моряци
  Република България стана страната с най-голям брой моряци на глава от населението. На специална поредна/редовна конференция и кръгла маса, организирана от варненските морски неправителствени организации, шефът на Международната морска организация г-н Maj-Tap връчи сертификат на родните власти, подписан и от президента на Република Филипини. 5 267 480 българи работят в различните сектори на индустрията, изтъкна в словото си той.segaMaritime.bg

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент