Новите кораби за ВМС ще са по-евтини, ако се строят у нас

podvodnica-slava-spuskane-flag-voennomorski-sili„Проектът за двата патрулни многофункционални кораба, част от одобрения от Министерския съвет вчера пакет инвестиционни проекти за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили, е на стойност 820 млн. лв. в напълно завършен вид – с необходимото въоръжение, техника и комуникации“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си във Варна.

Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител и посочи, че според предварителната информация при изграждането на плавателните съдове в България, цената ще бъде с около 30% по-ниска.

„В рамките на три и половина до 6 години ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба“, заяви министър Ненчев. Той поясни, че в следващите няколко дни проектът за модернизация на ВМС ще бъде внесен в Народното събрание, като очакванията са да бъде приет от Парламента до края на месец май. След приключването на процедурата ще се пристъпи към конкретни действия, във връзка с които вече са проведени предварителни разговори със страни-членки на Европейския съюз и НАТО.

По отношение на бежанския натиск по морската ни граница министърът на отбраната заяви, че до момента не разполага с оперативна информация, която да дава основания за безпокойство.

„Въпреки това в началото на април ще проведем около Бургас една съвместна тренировка на ВМС и регионална служба „Гранична полиция“ – Бургас с участието на фрегата „Дръзки“ и два катера, и аз съм съгласен, че такава съвместна подготовка трябва да се организира и в района на Варна“, каза още министър Ненчев.

На журналистически въпрос във връзка с ремонта на Военноморски клуб – Варна той отговори , че е възложил проверка и е поставен срок за започване на конкретни дейности от определената за изпълнението фирма. „Ако до няколко дни ремонтните дейности не стартират, ще прекратим договора и ще възложим нова поръчка“, заяви министър Ненчев.

Maritime.bg – ВМС / България

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на