Русия транспортирала през Черно море ядрена бомба за Сирия?

yarsСписание Jane’s Strategic Forces в публикацията на Rick Grimes „Russian Yars ICBM system secretly delivered to Syria” публикува последната налична снимка на авиобазата в Хмеймим, където е базирана руската групировка в Сирия. На снимката при оптимално увеличение може да се различи самоходна пускова установка 15У175М на руския стратегически мобилен ракетен комплекс 15П155М“Ярс“ (РС-24), западно обозначение SS-29).

Снимката е направена от спътник от серията SPOT на компанията Airbus Defence and Space и получен от френския Национален център за космически изследвания, предаде Блиц.

В публикацията се отбелязва, че това е първото появяване на комплекса „Ярс” не само в Сирия, но и първото разполагане на системата извън пределите на Русия. Според автора, пусковата установка е доставена по море на големия десантен кораб „Саратов”, преминал Босфора на 24 март и пристигнал в Тартус (Сирия) на 27 март.

Според публикацията, малко е вероятно тази пускова установка да е доставена в единичен брой и без съпътстващи машини – още поне една или две пускови установки от дивизионния комплекс „Ярс” са доставени в Хмеймим заедно с осигуряващи машини, но изглежда те са извънредно добре маскирани.

Публикацията нарича разполагането на стратегическия ракетен комплекс „Ярс” в Сирия „особено циничен жест” на Владимир Путин на фона на провежданата във Вашингтон среща на световните лидери по въпросите на ядрената сигурност, като напомня, че Кремъл отказа участие в тази среща поради неясни предлози.

Възникват поне няколко въпроса: Тези ракети са носители на ядрени заряди, но има ли ги в Сирия? Тази ракета случайно или преднамерено е оставена в края на летателното поле да бъде фотографирана? Има ли наистина други ракети „Ярс” на територията на Хмеймим? Какви предимства дава позиционният район в Хмеймим? Случайно ли е съвпадението, че Москва отказа участие в срещата във Вашингтон? Всъщност кардиналният въпрос е каква игра играе Путин този път, защото при него почти няма случайности!

Списанието отбелязва, че на спътниковите снимки се виждат грандиозни строителни дейности, които е възможно да създават база за постоянно разполагане там поне на полк ракетни комплекси „Ярс”.

Ракетата РС-24 „Ярс” е модификация на ракетата „Топол-М”, като двете съставляват гръбнака на ударната групировка на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Тя е тристепенна с твърдо гориво, стартова маса – 49 тона. Далечина на действие – 11 000 км. Има три бойни блока с мощност по 150 – 300 килотона.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред