Русия транспортирала през Черно море ядрена бомба за Сирия?

yarsСписание Jane’s Strategic Forces в публикацията на Rick Grimes „Russian Yars ICBM system secretly delivered to Syria” публикува последната налична снимка на авиобазата в Хмеймим, където е базирана руската групировка в Сирия. На снимката при оптимално увеличение може да се различи самоходна пускова установка 15У175М на руския стратегически мобилен ракетен комплекс 15П155М“Ярс“ (РС-24), западно обозначение SS-29).

Снимката е направена от спътник от серията SPOT на компанията Airbus Defence and Space и получен от френския Национален център за космически изследвания, предаде Блиц.

В публикацията се отбелязва, че това е първото появяване на комплекса „Ярс” не само в Сирия, но и първото разполагане на системата извън пределите на Русия. Според автора, пусковата установка е доставена по море на големия десантен кораб „Саратов”, преминал Босфора на 24 март и пристигнал в Тартус (Сирия) на 27 март.

Според публикацията, малко е вероятно тази пускова установка да е доставена в единичен брой и без съпътстващи машини – още поне една или две пускови установки от дивизионния комплекс „Ярс” са доставени в Хмеймим заедно с осигуряващи машини, но изглежда те са извънредно добре маскирани.

Публикацията нарича разполагането на стратегическия ракетен комплекс „Ярс” в Сирия „особено циничен жест” на Владимир Путин на фона на провежданата във Вашингтон среща на световните лидери по въпросите на ядрената сигурност, като напомня, че Кремъл отказа участие в тази среща поради неясни предлози.

Възникват поне няколко въпроса: Тези ракети са носители на ядрени заряди, но има ли ги в Сирия? Тази ракета случайно или преднамерено е оставена в края на летателното поле да бъде фотографирана? Има ли наистина други ракети „Ярс” на територията на Хмеймим? Какви предимства дава позиционният район в Хмеймим? Случайно ли е съвпадението, че Москва отказа участие в срещата във Вашингтон? Всъщност кардиналният въпрос е каква игра играе Путин този път, защото при него почти няма случайности!

Списанието отбелязва, че на спътниковите снимки се виждат грандиозни строителни дейности, които е възможно да създават база за постоянно разполагане там поне на полк ракетни комплекси „Ярс”.

Ракетата РС-24 „Ярс” е модификация на ракетата „Топол-М”, като двете съставляват гръбнака на ударната групировка на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Тя е тристепенна с твърдо гориво, стартова маса – 49 тона. Далечина на действие – 11 000 км. Има три бойни блока с мощност по 150 – 300 килотона.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на