Стартира регата „Юнга“

Регата Юнга Варна 2016Утре във Варна ще бъде даден старт на регата „Юнга“ 2016, организирана от яхтклуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“. В състезанието сили ще мерят младежи във ветроходните класове „Оптимист“ и „Лазер 4.7“. Най-добрите сред тях ще бъдат наградени на 7 април.

Четири десетилетия след първата „Юнга” (1974 г.), регатата се възражда с идеята да популяризира България като дестинация за регати в клас Optimist. С „Юнга 2016” се поставя началото на серия силни състезания у нас преди Европейското първенство на Optimist в Бургас през 2017 г. За пръв път у нас ще се кара по IODA-дистанция, каквото е изискването на БФВ за да бъдат валидни регатите в детския клас за националната ранглиста.

Силно ще бъде международното участие на ветроходната регата, в която ще се включат млади ветроходци от Турция, Македония, Румъния, Молдова и Украйна.

Първото издание на регата „Юнга” е през далечната 1974 г., като през 90-те години регатата не се е провеждала. Тя отново е възобновена преди четири години във формат само за най-малките и начинаещи, които започват своето обучение в клуба през годината. 42 години по-късно регатата отново ще се провежда по стандартите за международни прояви и ще е валидна за ранглистите на страната.

||| Следете актуалната информация за класиранията в гонките със снимки и видео от регата „ЮНГА“ в Nautica.bg

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на