Министър Ивайло Московски: Концесионирането на Пристанище Варна не е на дневен ред

ministar-ivailo-moskovskiКонцесионирането на Пристанище Варна не е на дневен ред. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, който днес посети варненския порт. Московски е във Варна за организиране на визита на неговия катарски колега.

Близо 8 млн. лева е печалбата на „Пристанище Варна“ ЕАД за миналата година преди данъци, сочи отчетът на дружеството, който бе представен днес пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха междувременно от пресслужбата на порта.

С около 1 млн. лева е увеличена печалбата на дружеството в сравнение с 2014 г. и почти два пъти спрямо 2013 г. Общите приходи на „Пристанище Варна“ ЕАД са увеличени с около 2 млн. лева и надхвърлят 68 млн. лв.

През миналата година в терминалите на пристанището са обработени над 9,5 млн. тона товари. Отчетено е увеличение от близо 6,5% при контейнерите. Обработени са над 1,8 млн. тона контейнеризирани товари или 139 140 TEU (единици).

В „Пристанище Варна“ ЕАД продължава активното обновяване на машинния парк, повишаване на производителността и подобряване условията на труд.

Само за 2015 г. са инвестирани около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника. Преди дни започна поетапната доставка на новопроизведени товарни платформи, които ще се обслужват от нови терминални влекачи, доставени са нови челни и телескопични товарачи.

Планираните инвестиции през тази година ще надхвърлят 10 млн. лева, 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на терминалите на пристанището, а за нова техника ще бъдат осигурени над 6 млн. лева.

През тази година се планира имплементирането на нови технически съоръжения за обработка на товари.

Вече тече подготовката на открития през миналата година район около Морска гара – Варна, в който през този сезон ще бъдат приемани събития от международен мащаб, съвпадащи с отбелязване на 110-ата годишнина от откриването на съвременното варненско пристанище. „Пристанище Варна“ ЕАД ще бъде за трети път домакин на престижната регата „Тол Шипс“ от 1 до 4 октомври, получени са първи заявки за посещения от пътнически кораби, заявки за културни събития, а утре ще бъде даден старт на регата „Юнга“, организирана със съдействието на пристанището.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие