Китай е най-големият вносител в Европейския съюз

1Китай заема първо място сред страните с най-голям внос в Европейския съюз за 2015 година, сочи справка на Maritime.bg в данните на Евростат. Поднебесното царство е осигурило 20% от целия внос в съюза. На второ място се нареждат Съединените американски щати с 14%, следвани от Руската федерация с 8%.

През годината Китай и САЩ продължават да са главните търговски партньори на ЕС, осигуряващи доста повече товаропотоци от Швейцария и Русия.

Търговията с САЩ възлиза на 619 млрд. евро (18%), а въпреки по-големия товарооборот търговията с Китай възлиза на 521 млрд. евро (15%).

Данните на Евростат сочат още, че от 2002 г. досега делът на Китай в търговията с ЕС се е увеличил почти двойно, а бавно се възстановяват нивата на вносът от САЩ, при който бе отчетен драстичен срив през 2011 г.

За 2015 година данните отчитат, че най-голям дял в международната търговия на ЕС имат машините, транспортното оборудване, други промишлени стоки и химикалите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният