Най-големият летящ танкер в света

jrm3mars_douglasnobletЗапознайте се с Мартин, Мартин Марс – най-големият в света летящ танкер.

В момента останалите самолети от серията са собственост на базираната в Порт Алберни (Калифорния) COULSON FLYING TANKERS. „Летящите лодки“, както ги наричат местните, изпълняват мисии при големи горски и индустриални пожари.

През Втората Световна война са построени общо 7 самолета от серията за нуждите на Американската морска пехота. Оцелелите екземпляри след войната са преоборудвани за цивилни нужди като противопожарни самолети. Един от тях все още се използва активно без изгледи за скорошно „пенсиониране“.

За излитането на Мартин е необходима „водна писта“ с дължина 3 nm. Гигантският хидроплан е с дължина 36 метра, бруто тонаж 79 тона и капацитет на танка 27 тона. В момента машината бори пожари със специален противопожарен гел, който приема на борда си на летище, както и с вода от водни източници, а пълненето при полет над воден басейн продължава около 35 секунди.  Самолетът има далечина на полета до 2 700 nm при крайсерска скорост от 162 kn, максималната му скорост е 190 kn, а оптималната скорост за „бомбардиране“ на пожари е 120 kn. Самолетът е задвижван с четири двигателя Wright Cyclone R3350, всеки с мощност 2500 к.с.

През 2007 г. Coulson продобива последните два самолета „Мартин Марс“ – HAWAII и PHILIPPINE, които са оперирани 47 години преди това от група компании в дърводобивната индустрия.

Борба с пожари от по-малки противопожарни самолети:

Maritime.bg – Свят / Видео

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на