МТГ-Делфин строи новия хидрографски кораб за река Дунав

mtg-delfinМТГ – Делфин ще строи новия хидрографски кораб за нуждите на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (АППД), съобщи изпълнителният директор на корабостроителния и кораборемонтен завод инж. Светлин Стоянов.

Maritime.bg съобщи преди повече от година, че новият кораб ще бъде построен във Варна, а още по-рано – през 2014 г., агенцията обяви обществена поръчка, която бе обжалвана от участници и забавена.

„Корабът ще разполага със специализирано оборудване за проследяване на хидроморфоложките изменения на река Дунав, както и ще предоставя изходна информация за обновяване и допълване на електронните навигационни карти. С резултатите от измерванията ще се прогнозира и появата на критични участъци, които ще са бъдеща пречка за нормално корабоплаване“, каза тогава пред Maritime.bg изпълнителният директор на АППД кап. Павлин Цонев. По думите му средствата за строителството са осигурени по линия на европейското финансиране.

С получаването на нов кораб, АППД ще осигури по-надежно поддържане и проучване на реката, тъй като задачите до момента се изпълняваха с 37-годишния кораб „ВИТ“.

| Още по темата: Във Варна строят новия хидрографски кораб за река Дунав

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на