Първи кораби с двигатели на метанол

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Морската индустрия приветства първите кораби, задвижвани с двигатели на метанол, съобщиха от пресслужбата на Man Diesel & Turbo. Става дума за общо седем кораба всеки с дедуейт от 50 000 тона, които са оборудвани с първия по рода си двигател  MAN B&W ME-LGI, работещ на метанол, дизел, газьол и мазут.

Тази новаторска технология ще намали значително емисиите, като дава на собствениците на кораби жизнеспособна, ефективна и удобна горивна алтернатива, коментират от MAN.

С нарастващото търсене на по-чисти корабни горива, за да се отговори на нормите за опазване на околната среда, които стават все по-строги, метанолът е обещаваща алтернатива на конвенционалните горива.

Метанолът е биоразградим, гори чисто, намалявайки серните и азотни окиси.

„Инвестициите за строителство на нови съдове с подобни двигатели или интегрирането им на действащи кораби, са в пъти по-ниски от други алтернативни горива“, коментират от Waterfront Shipping.

Компанията ще чартира седемте кораба, заменяйки по-стари съдове.

Два от корабите са собственост на Westfal-Larsen Management, други два са обща собственост на Marinvest и Waterfront Shipping, а останалите три съда са собственост на MOL. Първите три кораба от серията ще бъдат предадени на 18 април от корабостроителницата Hyundai Mipo, а останалите ще бъдат построени до октомври т.г.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на