Данъчните проверяват всеки товар с морски дарове

Imported-shrimp-390x272Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всеки камион с морски дарове, както и с калкан, херинги, мерлузи, каракуди и лаврак. Като ще се следи транспортирането както на прясна, така и на охладена и замразена риба. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи.

Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват камионите с рискови за хазната стоки като сверяват дали придружаващите стоката документи отговарят на действително превозвания товар.

Целта е да се избегнат схемите за източване на хазната чрез нелегален внос, фиктивен износ и укриване на обороти. Една от най-често срещаните схеми за източване на хазната чрез ДДС измами е фиктивният износ. При нея търговецът изнася стоката само „по документи“, като в същото време ползва данъчен кредит, като иска възстановяване на ДДС от хазната. Междувременно продуктите се продават на вътрешния пазар, обикновено без касови бележки и така не се плащат никакви данъци.

Пунктове за фискален контрол има на всички граници на страната, пристанищата и летищата, както и на борси, тържища, пред месокомбинати, мандри и мелници. Първоначално в списъка с рисковите за хазната стоки бяха включени основно меса, плодове, зеленчуци, брашно и захар. След това списъкът беше разширен на няколко пъти с повече плодове като банани и ягоди, бяха добавени и различни видове риба, миди и калмари, пише „Стандарт“. В списъка с рискови за хазната стоки бяха включени сиренето и маслото.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на