Котаракът Матрос

1Вече осем години един пухкав приятел радва пасажерите на борда на руския пътнически кораб „НИКОЛАЙ ЧЕРНИШЕВСКИЙ“.
2
Котаракът Матрос, както го наричат „колегите“ му от екипажа, е истински любимец. Бил е в Рио, Нагазаки, Москва, Санкт Петербург, винаги е в центъра на вниманието.
3
Когато застъпва на вахта, Матрос винаги носи своята униформа, ушита специално за него от моряците. Матрос е на мостика още от малък, след като бил доведен от капитана на кораба Владимир Котин. Като малък първоначално бил стеснителен, обясняват моряците, но бързо усвоявал от своите колеги и бързо си намерил място. Не къде да е, а на мостика!
4
„Всичко може. Разлиства картите, понякога се е случвало да ги яде, носи ключове“, разказва вторият помощник-капитан на „НИКОЛАЙ ЧЕРНИШЕВСКИЙ“ Иван Котин, добавяйки, че Матрос никога не си позволява да яде храна от пасажерите. „Хапва само от специалните консерви на корабния готвач“, шеговито подхвърля друг моряк от екипажа.
7 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 25 24 26 27
За Матрос има и спасителни средства, според всички изисквания на международните разпоредби, шегуват се моряците. „Има си малък спасителен кръг, с който често обикаля по палубите“, казва помощник-капитанът.

Матрос живее на борда по собствено разписание, но всяка сутрин е на мостика в четири часа за вахта. „За своята самоотверженост и дисциплина го повишихме в старпом“, шегуват се моряците, които подарили на Матрос униформа и шапка.

„Персиецът е с много специфичен характер, който показва пред всички нас. Никога обаче не е имало случай, в който да се възпротиви на разпорежданията на капитана“, коментира моряк от екипажа.

Видео:

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на