Осем ветрохода регистрирани до момента за регатата „Тол Шипс“

Осем ветрохода регистрирани до момента за регатата „Тол Шипс“-DSC_7670Осем ветрохода до момента са регистрирани за участие в международната ветроходна регата „Тол Шипс“, която финишира във Варна в дните от 1-ви до 4-ти октомври. Три от тях са най-големия клас А – руският „Мир“, полският – „Погория“ и българският – „Калиакра“, съобщи на пресконференция днес Пол Бишоп – главен съдия на регатата. На събитието присъстваха още Гуин Браун, търговски директор на Sail Training International (STI), Полин Апълби, медиен мениджър и представители на Община Варна.

Организаторите продължават да водят разговори за участие и на други кораби. Очаква се през октомври във Варна да пристигнат плавателни съдове от 6 държави. На борда на ветроходите ще има екипажи от около 20 различни националности.

Маршрутът на регатата ще започне тази година от Констанца, Румъния, след което ще продължи с гонка до Новоросийск в Русия и Сочи, а финалът ще бъде във Варна. „Събитието е в добри ръце, организацията върви добре. Радваме се, че Варна търси възможност да привлече значителен брой млади хора, които да бъдат част от това събитие и ще работят като доброволци“, каза Гуин Браун. Той даде висока оценка за представянето на града през 2010 и 2014 година. „През 2014 г във Варна бе даден старта на „Тол Шипс“, когато градът привлече над 300 000 души, а сега ще посрещне финала на състезанията“, допълни той.

Подробна информация за подготовката на престижното международно спортно събитие представи Коста Базитов, зам.-кмет на общината. „Заради атентатите в Европа от последните месеци, предвиждаме засилени мерки за сигурност. Над 360 000 лева сме заделили за цялата организация на събитията“, каза той и допълни, че се водят разговори някои от по-малките кораби да останат да зимува в Пристанище Варна.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният