Комодор Медникаров: Почти 1 млрд. долара се генерират от морските кадри

boyan-mednikarovПочти 1 млрд. долара се генерират от морските кадри. Това обяви началникът на Висшето военноморско училище комодор, проф. д. в. н. Боян Медникаров. Военноморското училище „Никола Вапцаров“ чества 135 години от създаването си в София, предаде news.bg.

„За разлика от другите университети, ние не се притесняваме да кажем, че нашите обучаеми работят в чужбина“, заяви проф. Медникаров. Реализацията им ставала все по-успешна. През последните няколко месеца има ръст с около 300-400 евро на стартовите заплати. В момента стартовата заплата на морски офицер е в порядъка на 2700 евро, твърди Медникаров.

Престижът на образованието във Военноморското училище расте и сред чуждестранните студенти. През изминалата учебна година броят им се е увеличил с два пъти, като в момента се обучават над 150 студенти от 10 държави. Най-много са студентите от Гърция, Турция, Румъния, Русия.

В момента в училището се реализира мащабен проект, посветен на създаването на научно-изследователска инфраструктура за справяне с екологичните замърсявания. Предвиждат и нов център за обучение на оператори на танкери.

Висшето военноморско училище заема активна позиция в управлението на международната асоциация на морските университети. Изпълнява се двугодишен мандат като членове на борда на асоциацията. Във военноморското училище кандидат-студентската кампания за 2016-2017 учебна година е към своя край. На около 90% са попълнени местата след двете вълни на ранен прием.

Петима кандидати се борят за едно място. 70 % от местата за курсанти също са попълнени. Заключителната сесия ще бъде през юли, когато ще се попълнят единични бройки.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на