Руски изтребители прелетяха на 9 метра над американски боен кораб

ruski-iztrebiteli-amerikanski-korabРуски изтребители са симулирали нападение близо до американски ескадрен миноносец в международни води край бреговете на Русия. Руски военни самолети са извършили серия „агресивни“ полети над американски боен кораб в международни води в Балтийско море, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. Анонимен източник от американското министерство на отбраната е съобщил за няколко инцидента в понеделник и вторник.

При един от случаите руски Су-24 е прелетял на 9 метра над американския разрушител „Доналд Кук“ в „симулация на атака“. „Това е най-агресивното действие, което съм виждал за последните години“, заявил е източникът.

Разрушителят е бил в Балтийско море. Миналата седмица корабът акостира на пристанището в Гдиня, Полша, в рамките на операцията на НАТО „Атлантик Ризолв“ (Atlantic Resolve).

Корабът е снабден със система „Егис“ (Aegis), която е специално предназначена за унищожаване на вражески самолети и ракети. Сегашните маневри са с цел подобрение на съюзническите оперативни умения в Балтийско море, информира Дир.

„Доналд Кук“ е един от четирите бойни кораба в специална военноморска група, която има задачата да подобри сигурността в Европа, но вместо това за втори път руски авиатори се подиграват с „мисията“ му.

Преди две години, Пентагонът осъди прелитането на руски боен самолет близо до американски военен кораб в Черно море. Руски изтребител-бомбардировач Су-24 многократно е прелетял на малка височина близо до американски боен кораб в Черно море, заяви Пентагонът и осъди действието като „провокационно и непрофесионално“. Руският боен самолет преминал 12 пъти, в някои случаи почти докосвайки вълните, в близост до американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в продължение на 90 минути, съобщи тогава говорителят на министерството на отбраната на САЩ, полковник Стив Уорън. Самолетът, който бил без въоръжение, обаче не е прелетял директно над американския кораб, който в този момент плавал в международни води в западното Черноморие край румънските брегове.

След първия инцидент се появи информация, че моряци от екипажа на кораба са подали рапорти за напускане, тъй като психологическият ефект от прелитащия руски самолет бил непреодолим.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС