Хърватия строи FLNG

 Изображението е илюстративно.
Изображението е илюстративно.

Хърватия ще има FLNG терминал до 2018 г., съобщи министърът на икономиката Томислав Паненич. По думите му проектът е от стратегическо значение, а за реализацията му е получена подкрепата на Европейската комисия.

Корабът ще се намира във водите на Адриатическо море, а според данни на Ройтерс годишният капацитет ще бъде за около 2 млрд. куб. м.

Хърватия взе решението за FLNG съд в началото на годината, след като бяха отхвърлени проектите за изграждане на наземни станции заради по-дългите срокове за реализация. Според местното правителство, FLNG съдът може да бъде изграден в рамките на 2 години, а градежът на наземна станция би продължил около 5 години.

Междувременно вицепремиерът на страната Томислав Караматко съобщи, че започва строителството на LNG терминал на о. Крък, който ще бъде с капацитет за обработка на около 6 млрд. куб. м. годишно.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва