DP World може да строят ново пристанище на Черно море

 DP World разглежда възможността за строителство на нов терминал, логистичен парк и икономическа зона в Грузия, съобщиха местните медии. Наскоро се проведе среща между министър-председателя на Грузия и председателя на борда на директорите на DP World.

Обсъдени са и плановете за развитие на наземна транспортна инфраструктура.

DP World съобщиха, че евентуалният проект за нов терминал ще бъде подобен на вече строящите се на Черно море, които следва да приемат товарооборота по пътя на коприната между Китай и Европа.

В момента, базираният в Дубай конгломерат, оперира няколко пристанища по китайския път. Компанията има три терминала в Тианджин, Янтай и Синдао, както и още един в Хонконг.

Фирмата има още шест други терминала в Индия, обслужвайки около 32% от контейнерния трафик в страната, както и други 14 терминала в Европа.

Наскоро компанията продоби 49% от оператора на контейнерния терминал в Новоросийск, Русия.

Maritime.bg припомня още, че консорциум, в който участва американската Conti Group, ще строи ново грузинско пристанище на Черно море край Анаклия. Дълбоководното пристанище трябва да обслужва товари по китайския „Път на коприната“. В консорциума, който спечели обществената поръчка на местното правителство, участва и грузинската TBC Holding, както и Moffatt & Nichol.

Още по темата:
DP World придобива 49% от контейнерния терминал в Новоросийск

Американци строят ново пристанище на Черно море за китайския „Път на коприната“ (видео)

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини