Европа прие технически изисквания за корабните режища

korabno-rejishteЕвропейската комисия (ЕК) публикува технически указания за съоръженията за извеждане от експлоатация на плавателни съдове, които трябва да отговарят на регламента на Европейския съюз за рециклиране на кораби. Корабните режища трябва да отговарят на множество технически условия, осигуряващи безопасността на работещите, опазването на околната среда и последващия мениджмънт на отпадъците.

Тази стъпка на Европейския съюз идва след множеството искания на неправителствени организации, целият процес по нарязване да бъде изместен от подстандартните корабни режища в Азия.

Корабните режища са индустриални обекти, които трябва да използват индустриални методи, оборудване и стандарти, смятат от Европейската комисия. Междувременно някои страни-членки на съюза, които имат големи интереси в шипинга, опитаха да „потопят“ регламентите.

„Незащитените плажове не са подходящо място за извеждане от екплоатация на плавателни съдове“, дебело подчертават от Европейската комисия.

Според неправителствената организация NGO Shipbreaking Platform, която се бори за правата на работещите на корабните режища в Азия и ограничаване влиянието им над околната среда, изискванията на ЕС трябва да се превърнат в глобален стандарт.

Изследвания, които разпространи Европейската комисия, сочат, че до 1,3 млн. тона токсични материали от кораби на страни от ЕС достигат до плажовете в Южна Азия годишно.

Още по темата:
Maersk с курс към корабните режища в Индия

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и