Бургас иска своя регата тип „Кор Кароли“

CorCaroli2014Яхт клуб „Черноморец“ Бургас се е заел със задачата да утвърди киловото ветроходство, конкурирайки варненската регата „Кор Кароли“. Наименованието на бургаската е BALKAN OFFSHORE INTERNATIONAL REGATTA BOURGAS 2016. Името не е избрано случайно, тъй като тя ще излезе от акваторията на Бургаския залив: Бургас-остров Света Анастасия- Несебър-Созопол-Царево.

„Въпреки че Бургас е морски център, за съжаление няма такава мащабна международна регата в киловите лодки, като варненската „Кор Кароли“. Точно поради тази причина със съмишленици от клуба решихме, че е крайно време да направим такава регата и в Бургас“, каза пред BurgasNews Валентин Николов, зам.-председател на клуба.

Проведени са разговори със съседни държави и вече има потвърждение от Румъния и Турция. Направено е запитване и от Украйна.

Главната идея на регата обаче е тя да прерасне в международен Черноморски шампионат. „Затова за нас е много важно да направим първата регата със сериозен мащаб“, уточни Николов.

Вече са водени разговори с кмета Панайот Рейзи, който е дал съгласие да окаже съдействие на регатата, преминавайки през Созопол.

В това начинание от яхт клуба разчитат много на финансова помощ от общината в размер на 15 х. лв. Сумата е много по-малка от една трета от необходимата за провеждане на мащабната регата, защото основно ще се разчита на спонсори. Въпреки че е включена в календара на федерацията, тя няма да бъде подпомогната със средства от нея, тъй като по правило регатите се самофинансират, стана ясно от обяснението на Николов. В случай, че ОбС не се съгласи да отпусне исканата сума от 15 хил.лв., ще остане само желанието на Бургас да има регата като „Кор Кароли“.

„Ако не получим подкрепата на общината, за съжаление тя няма да може да се проведе, защото по начина, по който е замислена, няма как да стане без помощ. Да правим само инсценировки, това никога не сме го искали. Тук ще дойдат лодки от Турция, Румъния, Украйна и други страни. Ще видим лодки, които никога не са идвали в Бургас, което ще привлече и много зрители“, уточни Николов и изказа увереност, че ще срещне разбиране от общинските съветници. Още повече, че като международно спортно събитие регатата ще привлече много туристи и спонсори, а това е добра реклама за града.

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).