30-годишна френска подводница „потопи“ американски самолетоносач

hqdefault30-годишна френска атомна подводница условно потопи американски самолетоносач по време на секретни маневри в Атлантика край брега на Флорида. По време на широкомащабните учения към бойните кораби на САЩ се присъединила френската подводна лодка „Сапфир“. От страна на ВМС на САЩ в маневрите участвала ударна групировка № 12, предвождана от самолетоносача „Теодор Рузвелт“, в състава на която имало няколко разрушителя „Тикондерога“ от клас „Арли-Бърк“и подводница от типа „Лос Анджелис“, предаде сайтът на списание „Клуб Z“.

Според сценария на учението първоначално „Сапфир“ участвала като съюзнически съд, който се включил в операция срещу предполагаеми вражески сили под водата. Подводницата работела съвместно с разузнавателен самолет на ВМС на САЩ „Пи-3Си Посейдон“. Целта на патрула по въздуха била да получава информация от френските военни моряци за противниковите сили и да я препредава до командващите на самолетоносача. „Сапфир“ освен това трябвало да заглушава по радио-електронен път комуникациите на вражеските сили.

Във втората фаза на маневрите „Сапфир“ трябвало да изиграе ролята на неприятелски подводен кораб, който се стремял да атакува „Теодор Рузвелт“ и съпровождащите го разрушители.

„Сапфир“ безшумно се доближил до самолетоносача, струващ милиарди долари и го „атакувал“. Френските подводничари умело избегнали разузнавателните средства на „врага“ и проникнали зад охраняемия периметър на конвоя. Когато на следващия ден била дадена заповед за атака, „Сапфир“ пуснала предполагаеми торпеда, „потопявайки“ самолетоносача и по-голямата част от ескорта му.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на