Москва обясни инцидента с кораб „Доналд Кук“

40621В момента, в който над него са прелетели самолети Су-24 на ВКС на Русия, американският боен кораб „Доналд Кук“ се е намирал на приблизително 70 км от руска военноморска база. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС, цитирана от агенция Кросс.

„На 13 април екипажите на самолетите Су-24 на ВКС на Русия са изпълнявали планови учебно-тренировъчни полети над неутралните води на Балтийско море. Маршрутът на полета на руските самолети е преминавал през района, където се е намирал миноносецът от ВМС на САЩ „Доналд Кук“, на приблизително 70 км от руската военноморска база“, каза Конашенков.

Официалният представител на руското отбранително ведомство добави, че Су-24, открили американския кораб в Балтийско море, „са извършили оттегляне от него, спазвайки всички мерки за сигурност“.

„Всички полети на самолетите на руските ВКС се изпълняват в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“, подчерта Конашенков.

Той отбеляза, че за руското ведомство „откровено казано, е непонятна причината за подобна болезнена реакция от страна на американските ни колеги“. „Намирайки се в оперативна близост до руската военно-морска база на Балтийския флот, принципът на свободно корабоплаване на американския миноносец не отменя принципа на свободно въздухоплаване на руски самолети“, подчерта той.

Още по темата: 
Видео: Су-24 прелита над американския боен кораб „Доналд Кук“
Руски изтребители прелетяха на 9 метра над американски боен кораб

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на