Москва обясни инцидента с кораб „Доналд Кук“

40621В момента, в който над него са прелетели самолети Су-24 на ВКС на Русия, американският боен кораб „Доналд Кук“ се е намирал на приблизително 70 км от руска военноморска база. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС, цитирана от агенция Кросс.

„На 13 април екипажите на самолетите Су-24 на ВКС на Русия са изпълнявали планови учебно-тренировъчни полети над неутралните води на Балтийско море. Маршрутът на полета на руските самолети е преминавал през района, където се е намирал миноносецът от ВМС на САЩ „Доналд Кук“, на приблизително 70 км от руската военноморска база“, каза Конашенков.

Официалният представител на руското отбранително ведомство добави, че Су-24, открили американския кораб в Балтийско море, „са извършили оттегляне от него, спазвайки всички мерки за сигурност“.

„Всички полети на самолетите на руските ВКС се изпълняват в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“, подчерта Конашенков.

Той отбеляза, че за руското ведомство „откровено казано, е непонятна причината за подобна болезнена реакция от страна на американските ни колеги“. „Намирайки се в оперативна близост до руската военно-морска база на Балтийския флот, принципът на свободно корабоплаване на американския миноносец не отменя принципа на свободно въздухоплаване на руски самолети“, подчерта той.

Още по темата: 
Видео: Су-24 прелита над американския боен кораб „Доналд Кук“
Руски изтребители прелетяха на 9 метра над американски боен кораб

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).