104 години от гибелта на Титаник

640px-TitanicДнес се навършват 104 години от гибелта на „Титаник“. В 02:20 ч. на 15 април 1912 г. лайнерът на „Уайт стар“, определян като най-модерен за времето си, потъва в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг. При първото фатално плаване на „Титаник“ на борда му има най-малко 50 българи, основно от селата Садовец, Плевенско и Гумощник, Севлиевско.

Maritime.bg припомня, че на 100-годишнината от гибелта на „Титаник“, генералният секретар на Международната морска организация Коджи Секимизу призова за непрекъснато усъвършенстване и подобряване безопасността на корабоплаването (виж тук).

В село Гумощник е изграден кенотаф на деветимата българи, от района, били на борда злополучния кораб във фаталната нощ. Спасени са едва 15 българи, никой от тях не се завръща в родината (виж тук).

Междувременно през 2012 година аукционна къща обяви, че е открита снимка на айсберга, в който се врязва „Титаник“. Снимката е направена само часове след потъването от пасажер от борда на RMS CARPATHIA (виж тук).


Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на