В София отбелязаха 135-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

1ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза своята 135-а годишнина в София. Честването започна с церемония по полагане на венци и цветя в памет на патрона на Морско училище Никола Йонков Вапцаров в Централните софийски гробища. Там присъстваха преподаватели, офицери, курсанти, студенти, членове на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище – секция София.

Състоя се тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Комплекс „Гарнизонно стрелбище” – музей на политическото и националното помирение, лобното място на патрона Никола Вапцаров. Венци бяха поднесени от името на кмета на община София, Началника на отбраната, Командващия на съвместно командване на силите, Командира на Военноморските сили и Началника на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров“. По време на официалната церемония г-жа Мая Вапцарова, племенница на патрона поднесе поздравеление във връзка с празника.
2
В Храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ беше отслужен водосвет от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български. Последва тържествено шествие от храма до Централния военен клуб, където се състоя тържествено събрание-концерт. Гости на тържественото събрание бяха доц. д-р Орхан Исмаилов – заместник – министър на отбраната, Ивайло Московски – министър на транспорта, информационните технологии и съобщения, ректори на висши учебни заведения, адмирали и генерали, членове на Асоциацията на Морско училище, приятели на училището.
3
За постигнати високи резултати в учебната и научна дейност награди от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката, министър на отбраната, министър на транспорта получиха преподаватели, курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
4

Празничния концерт бе организиран от Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Р България.
5
Maritime.bg – България / Образование

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес