Диян Димов: Бургас има нужда от по-добри условия за яхтинга

DimovГ-н Димов, как започна 2016г. За „Пристанище Бургас“ ЕАД? Какви са финансовите резултати?

Настоящата година започна добре за „Пристанище Бургас” ЕАД. За първите три месеца на годината сме обработили 107 000 тона товари, което с 11 на сто по-добър резултат от предходната година и бизнес-плана. Това естествено се отразява положително и във финансово отношение за дружеството.

| Интервю на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов пред БургасНюз

В социалните мрежи отново се заговори за ново яхтено пристанище, за проекта „Супер Бургас“, има ли вариант той да се случи?

Има готов проект за изграждането на 69 лодкостоянки на нулево корабно място на територията на Марина Порт Бургас за среден и висок клас яхти. Бургас има нужда от по-добри условия за развитието на морските спортове и яхтинга. Инвестициите на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение, каквото е Пристанище Бургас се осъществяват както от пристанищните оператори, така и от ДП „Пристанищна инфраструктура”. Държавата, в лицето на министъра на транспорта Ивайло Московски, и Община Бургас също са активни партньори при проектирането, изграждането и определянето на дългосрочната визия за използваемост на изградените обекти, в рамките на общата концепция за отваряне на града към морето. Добрата ни съгласуваност ми дава увереност, че реализирането на цялостната стратегия е необратим процес. Морска гара, Трафик кулата, Магазия 1, Марина порт Бургас, бъдещият Експо център, новата автогара „Юг”, рехабилитираната жп гара, обслужването на круизни и каботажни кораби, благоустрояването, свободният достъп – това са базисните елементи, които осмислят генералната идея за град със съвременен морски облик и дух.

Какви са плановете за круизното лято? Кога ще пристигне първият кораб, колко ще бъдат, да очакваме ли отново „най-красивия“, „най-големия“?

За настоящия круизен сезон имаме планирани осем посещения на круизни кораба в Бургас, като към момента са потвърдени три. Те са на круизните оператори Costa Crociere и MSC Cruises. Маршрутите включват посещения на различни туристически дестинации в Средиземно и Черно море. За съжаление Черноморският регион не е приоритетен за круизните компании в момента. Като основна причина за отказ на круизните компании да извършват плавания в Черно море те посочват конфликта в Украйна от 2014 г. Стремежът на компаниите освен да предложат атрактивни дестинации е и да гарантират на своите пасажери сигурно и безопасно корабоплаване. Във връзка с нестабилната обстановка не могат да бъдат посетени основни круизни пристанищни градове в Черно море като Одеса, Ялта, Сочи, Севастопол. Нито една точка в Черно море не може сама по себе си да бъде дестинация и сме зависими от това, което се случва в останалите черноморски пристанища. Затова се опитваме да привлечем круизни компании, които организират пътувания в Средиземно море да извършват посещения и в България. Друга съпътстваща причина за отлива са високите такси за преминаване през Босфора, което свива печалбата на компаниите извършващи пасажерски пътувания. Положително за нас е, че от MSC Cruises заявиха своите дългосрочни намерения за посещения в регион Черно море. По време на международното круизно изложение „Seatrade Cruise Globul 2016”, което се проведе през март във Форт Лодърдейл, САЩ, представители на компанията съобщиха, че планират директен 40-часов морски преход от порт Пирея до Морска гара Бургас. В очакване сме и на преговори със Celestyal Cruises Ltd., които да включат посещения на Морска гара Бургас, като част от дестинация „Гръцки острови”. Повечето круизни компании променят маркетинговите си стратегии заради сложната обстановка в регион Мраморно и Черно море. Голяма част от предварително обявените за тази година посещения в турските пристанища /над 400 посещения на мултинационални круизни компании/ бяха отменени след атентатите. Все още в процес на обсъждане са дестинациите за 2017 и 2018 г., което дава шанс на пристанище Бургас да бъде актуален и надежден партньор в световния морски круизен бранд. Показателно за това, е че Пристанище Бургас беше номинирано и избрано за провеждането на Генералната асамблея на най-голямата европейска асоциация на круизните портове MedCruise в периода 22-24.09.2020 г. Очакванията ни са настоящият круизен сезон да не е по-лош в сравнение с 2015 г. Реално на Морска гара Бургас са създадени условия ежедневно да приемаме и обслужваме круизни кораби.

Може ли ситуацията с бежанците в Европа да попречи на круизния туризъм?

Основна роля в круизната индустрия имат геополитическата обстановка, мирът и спокойствието в даден регион. При условие, че не може да бъде гарантирана сигурността на туристите, то тези райони не се посещават от круизните компании. Атентатите в Турция, увеличеният бежански натиск, а от там и засилване на мерките за сигурност включително и по море влияят негативно на развитието на круизната индустрия в нашия регион. Круизният туризъм, като специфичен вид е пряко зависим от сигурността на региона, а не само на един отделен град или държава.

Какво предстои да се случи на пристанището до началото на лятото? Имам предвид новите проекти – магазията, новият подход?

ДП „Пристанищна инфраструктура” е възложител по тези публични процедури и колегите следят за етапите и сроковете на реализация. Изграждането на обектите е синхронизирано и с нашата дейност по обслужване на товари и кораби, като същите се изпълняват в договорените срокове.

Какви са предвижданията Ви – може ли бургаското пристанище в бъдеще да печели повече от туризъм, отколкото от товари?

„Пристанище Бургас” ЕАД осъществява своята дейност като предоставя услуги в две основни направления: товаро-разтоварно и пасажерско, като предоставяме и морско-технически услуги и ползването на складови площи. И двете дейности са пряко обвързани с необходимост от достатъчен и квалифициран трудов ресурс и формират положителен резултат. Не мога да не отбележа, че резултативният показател от круизното ни направление е доста по-атрактивен и гарантира възпроизводството и конкурентоспособността на държавния оператор в дългосрочен план. Този факт обаче не изкривява приоритетността ни, а стимулира паралелното развитие на направленията. И, докато изграждането на обектите в зоната за свободен достъп са видими за всички, то тези, които пряко влияят на затвърждаването ни като надежден оператор на товаро-разтоварни дейности и повишаващи заетостта и ефективността ни, а именно: нови бетонови площадки за съхранение на товари, рехабилитираща се елкабелна мрежа и съоръжения, енергоспестяващо осветление, удълбочаване на целия оперативен кейов фронт, нови ВиК съоръжения са част от утвърдени и изпълняващи се позиции от капиталовите програми на пристанищния оператор и ДП „Пристанищна инфраструктура” в останалата територия на терминал Изток -1.

Има ли интерес от чуждестранни инвеститори?

Няколко делегации от Китай посетиха Бургаското пристанище, като две от визитите са вече с работен характер в изпълнение на проекта Е-комерс на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Конкретният интерес на държавите е за обособяването на логистичен хъб, чрез складове под митнически режим в Пристанище Бургас с цел обмена на стоките /товарите/ от хранително-вкусовата и земеделска продукция за и от Китай. Със своята транспортна интермодалност, преминаващите през Бургас международни и национални транспортни коридори, условията в откритите и закрити складови площи ние предоставяме много добри възможности за това начинание и сме избрани за пристанищния партньор в този голям проект. В момента се разработва електронната платформа обслужваща проекта. / БургасНюз

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент