Наш капитан спаси бедстващ ветроходец

Бълкер ELENA под управлението на к.д.п. Христо Папукчиев
Бълкер ELENA под управлението на к.д.п. Христо Папукчиев
К.д.п. Христо Папукчиев
К.д.п. Христо Папукчиев

Днес бълкер ELENA, плаващ под флага на Бахамските острови, получава сигнал за бедствие от ветроходна лодка ACCUMORE. На борда й има ветроходец и куче, а капитан на кораба е к.д.п. Христо Папукчиев, научи Maritime.bg.

Българският капитан осъществява незабавно връзка с бедстващия ветроходец, който предава, че автопилотът му е неизправен от шест седмици, през които е на дрейф и без питейна вода и с ограничено количество храна.

ELENA незабавно е насочен към ветроходната лодка, информиран е спасително-координационният център в Кюрасао.

Моряците от плаващия под флага на Бахамските острови кораб осигуряват питейна вода и провизии за две седмици на 44-годишният ветроходец от САЩ, които ще са му необходими до достигане на пристанище.

ELENA (IMO: 9336880) е бълкер построен през 2009 г. с дължина 225 м. и широчина 32,26 м. Съдът плава под флага на Бахамските острови, има дедуейт 82 356 тона.

К.д.п. Христо Папукчиев е известен технократ в областта на морското дело. Той има 24 години плавателен стаж с чужди морски компании. Папукчиев е бивш ръководител на Специализираното звено за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища в Министерството на транспорта. Заемал е различни позиции в чуждестранни компании.

| Още за к.д.п. Христо Папукчиев в Maritime.bg

Очаквайте подробности…

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за