Снимки от спасителната операция, извършена от к.д.п. Христо Папукчиев

kapitan-papukchiev

К.д.п. Христо Папукчиев
К.д.п. Христо Папукчиев

Представяме първите снимки от вчерашната спасителна операция, извършена от българския капитан Христо Папукчиев във водите на Атлантическия океан. Както Maritime.bg първи съобщи, на управлявания от българина бълкер ELENA се получава сигнал за бедствие от ветроходен съд – катамаран ACCUMORE.

Капитанът незабавно осъществява контакт по УКВ с бедстващия съд. Яхтсменът го информира, че е останал без храна и вода, а от шест седмици е на дрейф, след повреда на автопилота.
капитан-христо-папукчиев-кораб-елена-спасителна-операция-бедстващ-ветроходец (1)
К.д.п. Христо Папукчиев дава заповед за готовност на главна машина, уведомява отговорното лице на компанията, уведомява по сателитния телефон бреговите спасителни координационни центрове на Кюрасао и Форт де Франс. Започнала е маневра за сближаване с катамарана, който се е намирал на около 6 nm по траверс на десния борд.
капитан-христо-папукчиев-кораб-елена-спасителна-операция-бедстващ-ветроходец (2)След успешно подхождане, катамаранът остава на около 200 m към десния борд на съда, а с няколко хода капитанът успява да развърти бълкера, така че катамаранът остава на около 50 m от кърмата.
капитан-христо-папукчиев-кораб-елена-спасителна-операция-бедстващ-ветроходец (3)От ELENA са подадени въжета към ACCUMOR, прехвърлени са вода и храна за осигуряване на прехода на ветроходеца до пристанище.
капитан-христо-папукчиев-кораб-елена-спасителна-операция-бедстващ-ветроходец (4)44-годишният американски яхтсмен отказва друга помощ, включително да бъде качен на борда за медицинска помощ или транспортиране.

| Още по темата: Наш капитан спаси бедстващ ветроходец

ELENA (IMO: 9336880) е бълкер построен през 2009 г. с дължина 225 м. и широчина 32,26 м. Съдът плава под флага на Бахамските острови, има дедуейт 82 356 тона.

К.д.п. Христо Папукчиев е известен технократ в областта на морското дело. Той има 24 години плавателен стаж с чужди морски компании. Папукчиев е бивш ръководител на Специализираното звено за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища към Министерството на транспорта.

Инфографика: Maritime.bg
Инфографика: Maritime.bg

капитан-христо-папукчиев-кораб-елена-спасителна-операция-бедстващ-ветроходец (5)
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното

Строят нов понтон за АППД

С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния стартира строителството на нов понтон по поръчка на ИА “Проучване и поддържане на река