Няма пари за ремонта на научно-изследователския кораб „Академик“

НИК "Академик"
НИК „Академик“

България може да остане без единствения си научно-изследователски кораб „Академик“, ако до края на април не бъдат осигурени един милион лева за ремонта му. Със спирането на „Академик“, страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз, свързани с мониторинга на водите на Черно море, съобщава Българската национална телевизия.

Изследователските екипи на Института по океанология към БАН не могат да изпълняват своите задачи, ако останат без кораб „Академик“. Всички данни, които те трябва да предоставят на пет от министерствата ни, са свързани с експедиции на море.

Проф. дн инж. Веселин Пейчев, и.д. директор на Института по океанология – Варна: В момента работим по договор с Министерството на околната среда и водите за мониторинг на черноморските води. Това е задължение по Закона за водите и задължение на България към Европейския съюз.

В края на този месец изтича срокът, в който трябва да се подготвят документите на „Академик“ за поредния ремонт. За него са необходими 1 милион лева, но те не са заложени в бюджета на Българската академия на науките.

Мариян Чолаков – капитан на НИК „Академик“: До края на април, ако не се намерят средства за така наречения класов ремонт, корабът просто остава без документи и излиза от експлоатация.
Данните от изследователската работа на Института по океанология във Варна ползват пет министерства – на образованието, на околната среда и водите, на транспорта, на отбраната и Министерството на регионалното развитие.

Инж. Тодор Ангелов – старши суперинтендант в Института по океанология – Варна: И освен това ние сме членове и на морския аварийно-спасителен отряд – не дай боже да станат някакви катаклизми – било то крупни аварии или пък бежанска вълна, той може да бъде преустроен и като болница плаваща.

Ако кораб „Академик“ излезе от строя, България няма да може да изпълни ангажиментите си по редица международни проекти.

Проф. дн инж. Веселин Пейчев – и.д. директор на Института по океанология – Варна: Всички наши партньори предполагат, че България има годен за експлоатация кораб.
Всеки месец „Академик“ излиза на море, за да се вземат проби за изследване на морската вода. Преди няколко дни приключи експедицията за април. Неизвестните пред експедицията за май са равни на един милион лева за ремонт на единствения научно-изледователски кораб на морската ни държава.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент