С 4 по-малко са пристанищата за прием на калкан у нас

riboloven-korabСамо на 7 места по черноморското ни крайбрежие ще може да става разтоварването на улова на калкан, обявиха от ИАРА. За Северното Черноморие това са рибарските пристанища в Каварна, Балчик и Варна, а на юг от нос Емине – Несебър, Поморие, Созопол и Царево.

Досега имаше 11 пристанища за приемане на деликатесната риба. Техният брой е намален по настояване на Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия, заявиха за в. „Черно море” експерти от бранша.

Това се правело, за да се осигури по-ефективен контрол върху квотния улов на калкан. Както вече информирахме, миналия месец във Варна имаше мащабна проверка от ЕК за спазването на разпоредбите в тази насока, която завърши без никакви забележки.

Предстои подобна акция за квотния риболов и по Южното Черноморие. Наред с намаляването на броя на пристанищата за разтоварване на калкан ИАРА определя и нова организация за начина, по който това ще става занапред.

Най-малко два часа преди пристигането капитанът на риболовния кораб е длъжен да изпрати предварително уведомление до Центъра за наблюдение на риболовните кораби за предстоящото разтоварване на рибата със съответните данни за кораба, пристанището за разтоварване, предполагаемия час на пристигане и друга необходима информация.

Предаването на улова ще може да става само през светлата част на денонощието: от 6 до 20 часа за периода от 1 април до 30 септември (с изключение на въведената двумесечна забрана) и от 8 до 18 часа през останалата част от годината. Заповедта съдържа и редица други изисквания, които са за риболовните уреди, забраната и методологията на проверка.

Maritime.bg – Рибарство / България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на