С 4 по-малко са пристанищата за прием на калкан у нас

riboloven-korabСамо на 7 места по черноморското ни крайбрежие ще може да става разтоварването на улова на калкан, обявиха от ИАРА. За Северното Черноморие това са рибарските пристанища в Каварна, Балчик и Варна, а на юг от нос Емине – Несебър, Поморие, Созопол и Царево.

Досега имаше 11 пристанища за приемане на деликатесната риба. Техният брой е намален по настояване на Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия, заявиха за в. „Черно море” експерти от бранша.

Това се правело, за да се осигури по-ефективен контрол върху квотния улов на калкан. Както вече информирахме, миналия месец във Варна имаше мащабна проверка от ЕК за спазването на разпоредбите в тази насока, която завърши без никакви забележки.

Предстои подобна акция за квотния риболов и по Южното Черноморие. Наред с намаляването на броя на пристанищата за разтоварване на калкан ИАРА определя и нова организация за начина, по който това ще става занапред.

Най-малко два часа преди пристигането капитанът на риболовния кораб е длъжен да изпрати предварително уведомление до Центъра за наблюдение на риболовните кораби за предстоящото разтоварване на рибата със съответните данни за кораба, пристанището за разтоварване, предполагаемия час на пристигане и друга необходима информация.

Предаването на улова ще може да става само през светлата част на денонощието: от 6 до 20 часа за периода от 1 април до 30 септември (с изключение на въведената двумесечна забрана) и от 8 до 18 часа през останалата част от годината. Заповедта съдържа и редица други изисквания, които са за риболовните уреди, забраната и методологията на проверка.

Maritime.bg – Рибарство / България

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на