Отбелязаха 40 години от отплаването на кап. Георги Георгиев

SAM_9875С тържествена церемония в яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна“ бе отбелязана 40-годишнината от отплаването на кап. Георги Георгиев за участието му в Трансатлантическата регата за едночленни екипажи OSTAR’76 и последвалото първо българско Околосветско самотно плаване с яхта „Кор Кароли“, предаде Nautica.bg.

На 24 април 1976 г. от кея на варненския клуб 30-футовата яхта с екипаж Георги Георгиев, Любка Денкова, Георги Скопчанов и Георги Попов отплават за Бургас.

В бургаския порт „Кор Кароли“ е натоварена на борда на м/к „Велико Търново“, за да бъде доставена в териториалните води на Великобритания и старт в Observer Singlehanded Transatlantic Race.

На тържеството присъстваха членове на клуба, ветерани на ветроходния спорт и десетки граждани и гости на Варна.

„Плаване, което промени киловото ветроходство в България“, нарече двете постижения на кап. Георги Георгиев в словото си дългогодишният секретар на клуба Румен Кирчев.

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното

Строят нов понтон за АППД

С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния стартира строителството на нов понтон по поръчка на ИА “Проучване и поддържане на река