Посланикът на Украйна посети „Пристанище Бургас” ЕАД

1 (4)„Чест е за мен да идвам във вашия град”, с тези думи се обърна посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи към изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. Срещата в държавния оператор бе организирана по инициатива на посолството. Гостът бе придружаван от почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Целта на визитата бе да се обсъдят възможности за сътрудничеството в областта на икономиката, транспорта и инфраструктурата.

От началото на годината в страната работи „Зона за свободна търговия с Европейския съюз”, а очакванията са в близко време да отпаднат визите за украинците в Европа. По думите на посланика това би стимулирало бизнес отношенията между страните ни.

Той посочи в аванс, че се очаква официално посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в България, като през третото тримесечие на годината е планиран и бизнес форум в Бургас.

Стойчо Димов, ръководител звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” представи на гостите капацитета на бургаския пристанищен оператор по отношение обработка на товари и обслужването на пасажери. Гостите имаха възможност да се запознаят и с плана за развитие на пристанището.

Изпълнителният директор на порта Диян Димов посочи, че за 2015 г. 15% от товарооборота на пристанище Бургас е с направление от и за Украйна. Внасят се предимно въглища, чугун, метали, феросплави. Димов допълни, че бургаското пристанище има традиционно добри отношения с пристанище Одеса и припомни, че тези добри връзки са в основата на създаването на круизния бранд „Black Sea Cruises”. Една от реалистичните възможности за сътрудничество, предвид натрупания опит е осъществяването на ро-ро и пасажерски пътувания между пристанищата на Украйна и България. За тази цел пристанището се ангажира съвместно с колегите си от Одеса да анализира нормативната база и финансово-икономическите условия за реализация на такъв проект.

Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи благодари за срещата и допълни, че ще се радва ако сътрудничеството между двете държави намери нови измерения.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота