Газпром обмисля газопровод от Крим до Варна


krimski-potok
Съветникът на директора на „Газпром експорт“ Андрей Конопляник обяви нов вариант за доставки на руски газ в Южна Европа, съобщи „Госновости“ във вторник (3 май). Той предвижда полуостров Крим да бъде съединен с газопровод с Варна.

Според изданието Москва е твърдо решена да не работи нито с Украйна, нито с Турция.

Освен очевидните политически мотиви за това има и икономическа обосновка – и двете страни са се показали като нестабилни и ненадеждни партньори, които постоянно променят правилата на играта, отбелязва „Госновости“. Поради това бизнесът с тях излиза скъпо, пише „Руски дневник“.

Конопляник сподели, че нуждата от следващия проект е обоснован от факта, че „Русия е в правото си да търси маршрут за износ на газ с възможно най-малък риск за изпълнението на договора“.

Но и новата концепция за газопровода крие някои рискове: България е държава, която отдавна няма собствено мнение, настроена е антируски и също е много нестабилен партньор, пише авторът на статията. Освен това пред тръбата от Крим до Варна има и международни пречки: София не признава полуострова за руска територия.

За момента не е ясно как „Газпром“ смята да реши всички съществуващи противоречия. Ясно е, че доставката на тръби за България продължава, проектът най-вероятно ще бъде финансиран с частен капитал, а българският премиер Бойко Борисов обяви, че страната провежда проучвания за нефт и газ в Черно море.

Остава надеждата, че този вариант ще донесе резултат и няма да се превърне в поредното отписване на безнадеждни активи, се посочва в материала.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният