Ердоган: Черно море е руско езеро

Турската подводница S-352 TCG DOLUNAY влиза в Пристанище Варна - Изток, снимка: © 2011 г., Николай Златев, сп. "Клуб Океан"
Турската подводница S-352 TCG DOLUNAY влиза в Пристанище Варна – Изток, снимка: © 2011 г., Николай Златев, сп. „Клуб Океан“

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда (11 май), че НАТО има недостатъчно военно присъствие в Черно море, което, според него, се превръща в „руско езеро“, предаде „Взгляд“, предаде „Руски дневник“.

„Трябва да засилим координацията и сътрудничеството в Черно море. Надяваме се на конкретни резултати от срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли… Трябва Черно море да се превърне в море на стабилността. Казвах на генералния секретар на НАТО: вас ви няма в Черно море, затова то почти се е превърнало в руско езеро“, каза Ердоган, цитиран от РИА „Новости“. „Трябва да изпълним дълга си като държави с излаз на Черно море. Ако не предприемем мерки, историята няма да ни прости“, допълни турският президент.

Според него решаването на въпроса за членството на Босна и Херцеговина и Македония в НАТО е важно за сигурността и стабилността в региона.

На 22 април зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вербшоу заяви, че алиансът трябва да оцени възможностите за „по-устойчиво военно присъствие“ в черноморския регион. Преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че НАТО продължава да засилва военното си присъствие в Черно море. Според него става въпрос за „военноморски сили, както и средства за разузнаване и възможности за прехвърляне на подкрепление“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.