Стартира системата за „обслужване на едно гише“ по река Дунав

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин"
Пристанище Видин – Център, снимка: „Пристанище Видин“

На 1 юли в ескплоатация ще бъде въведена системата за електронна обработка на документи при пристигане и отплаване на кораби в речните ни пристанища. За основа на системата е софтуер, собственост на ДП „Пристанищна инфраструктура“, използван на море, който е пригоден към речните изисквания.

Системата „Single Window” или „Обслужване на едно гише” ще позволи стандартизирана информация и документи да се подават електронно, а не на хартиен носител, в една единствена входяща точка.

Системата е в съответствие с изискванията относно даване на сведения за кораби, пристигащи и напускащи пристанищата на държавите-членки на ЕС, както и на наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на България.

На 30 май 2016 г. от 13:00 часа ДП „Пристанищна инфраструктура“ организира безплатно обучение за работа със системата за бъдещите й ползватели, а на 31 май от 10:00 часа същото обучение ще бъде проведено и пред институциите. Двете мероприятия ще се състоят в РИС-център Русе на адрес.

Тестовият период на „Single window” на река започва от 1 юни 2016 г. и ще продължи до края на месеца. През този период документите ще се подават паралелно и на хартия и ще се работи и без електронен подпис, като документите на хартия се смятат за валидни.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес