Риболовният бранш: Раздържавяват рибарските пристанища във Варна, Балчик и Созопол

riboloven-korab„Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ е поискала среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го запознае с два основни проблема на бранша, съобщи БургасДрийм. Единият е подготвяното раздържавяване на рибарските пристанище във Варна, Балчик и Созопол, а вторият е заблуждението,че всички оперативни програми за сектора са отворени.

Текстът на писмото до Бойко Борисов и обръщението до него:

Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ е силно притеснена от информация, че предстои раздържавяване и възможна смяна статута на рибарските пристанища, собственост на Министерството на земеделието и храните. Вече е факт, че част от терените на рибарско пристанище в гр. Варна „Аспарухово-кея“, което е собственост на МЗХ, са продадени, а кейовата стена предстои да се прехвърли на Община Варна. Нашите нужди и нуждите на държавата са да има отговарящи на ЕО изисквания рибарски пристанища, които да покриват изискванията и хигиенните норми на европейското и националното законодателство за стоварване и експорт на рибата.Не по – малка е нуждата за корабите извършващи стопански риболов да има места за приставане, домуване и обслужване на плавателните съдове и риболовното оборудване. Притеснителен е факта, че е предприета инициатива и трите рибарски пристанища „Аспарухово кея, Балчик и Созопол“ собственост на МЗХ и управлявани от „Рибни ресурси“ ЕООД Созопол да се раздържавят и да се предадат под някаква форма за стопанисване и управление на общините. Ако им бъде сменен статутът на предназначение, риболовните кораби ще останат без услугите на специализираните пристанища а тава ще възпрепятства изцяло работата на секторът защото тези три пристанища са основни за нуждите на едрогабаритният риболовен флот и отдавна трябваше да се реконструират и модернизират съгласно хигиенните норми на ЕО за рибарски пристанища.

Нашето мнение, е че ако Министерски съвет приеме Постановление, с което да преструктурира сега съществуващото дружество на МЗХ „Рибни ресурси“ в държавно предприятие, това ще реши проблема с данъците и издръжката на пристанищата, които имат и голям социален ефектна за рибарите и са основен пристан за сектора, които оперира с риболовни кораби над 12 метра дължина.

Съгласно ДВ. бр.98 от 13 Декември 2011г. в Закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Раздел 3, т. 20 „Рибни Ресурси ЕООД Созопол“ , в чийто активи са пристанищата в гр. Варна „Аспарухово кея“ гр. Балчик и гр. Созопол не подлежат на раздържавяване.

Господин Премиер,

Очакваме да съхраните рибарските пристанище във Варна, Балчик и Созопол и те да се използват по предназначение. Настояваме за Вашата намеса и за лична среща с риболовния бранш в гр. Варна или гр. Бургас през месец Май 2016 г.

Д-р Йордан Господинов-Изпълнителен директор и Представляващ АПРП БГ ФИШ

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на