233 години от създаването си празнува Черноморският флот на Русия

chernomorski-flotРуският Черноморски флот в петък (13 май) празнува 233 години от създаването си, съобщи ТАСС.

Тази година флотът ще получи повече нови кораби и подводници от останалите флотове.

Подводният му компонент ще бъде оборудван напълно с шест нови подводници по Проект 636.3.

Ще има и три нови патрулни кораба, като първият – „Адмирал Григорович“, вече отплава от Ленинград и се очаква да пристигне в черноморското пристанище Севастопол в края на месеца, предаде “Руски дневник”.

Днес корабите на Черноморския флот и Каспийската флотилия „уверено изпълняват задачите си, като гарантират сигурността на региона в югозападното стратегическо направление“, каза новоназначеният главнокомандващ на Руските военноморски сили адмирал Владимир Корольов.

Генералният щаб на руските въоръжени сили подготвят данни за броя на новите кораби, от които се нуждае Черноморският флот съгласно новата програма за държавно въоръжаване.

По-рано съветникът на главнокомандващия на руския Генерален щаб Игор Касатонов каза пред ТАСС, че събитията в Крим и Сирия са доказали нуждата Черноморският флот да се развива.

„Ако бъдат извършени удари по цели в Сирия от Каспийско море, Черноморския флот, ако му бъде поставена подобна задача, може да стреля чак до района на Персийския залив и дори по-далеч“, каза Касатонов.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент