233 години от създаването си празнува Черноморският флот на Русия

chernomorski-flotРуският Черноморски флот в петък (13 май) празнува 233 години от създаването си, съобщи ТАСС.

Тази година флотът ще получи повече нови кораби и подводници от останалите флотове.

Подводният му компонент ще бъде оборудван напълно с шест нови подводници по Проект 636.3.

Ще има и три нови патрулни кораба, като първият – „Адмирал Григорович“, вече отплава от Ленинград и се очаква да пристигне в черноморското пристанище Севастопол в края на месеца, предаде „Руски дневник“.

Днес корабите на Черноморския флот и Каспийската флотилия „уверено изпълняват задачите си, като гарантират сигурността на региона в югозападното стратегическо направление“, каза новоназначеният главнокомандващ на Руските военноморски сили адмирал Владимир Корольов.

Генералният щаб на руските въоръжени сили подготвят данни за броя на новите кораби, от които се нуждае Черноморският флот съгласно новата програма за държавно въоръжаване.

По-рано съветникът на главнокомандващия на руския Генерален щаб Игор Касатонов каза пред ТАСС, че събитията в Крим и Сирия са доказали нуждата Черноморският флот да се развива.

„Ако бъдат извършени удари по цели в Сирия от Каспийско море, Черноморския флот, ако му бъде поставена подобна задача, може да стреля чак до района на Персийския залив и дори по-далеч“, каза Касатонов.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва