„Оршова – соншонжмон“ – край

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Поколения българи израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон“. Или пък „без изменений“. Хидрометеорологичният бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри се излъчва от десетилетия по Българското национално радио (БНР) веднага след новините в 15 часа. До днес.

От 7 юни 2016 година БНР спира излъчването му. С това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова, Дренкова и т.н. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които нямаше как да не знаеш.

БНР е информирало вчера Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, че от днес ще преустанови излъчването на техния бюлетин. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав“. Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.

Тази информация обаче отдавна е достъпна на сайта на Агенцията – данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции, а тези от небългарските участъци – на всеки 24 часа. Единствената необходимост е екипажите да имат връзка с интернет.

„Бяхме свикнали с това. Приятно е всеки ден да чуеш по радиото името на агенцията, в която работиш“, коментира за Клуб Z изпълнителният директор на Агенцията Павлин Цонев. Според него обаче спирането на излъчването няма да се отрази на корабоплаването по никакъв начин.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър