„Оршова – соншонжмон“ – край

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Поколения българи израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон“. Или пък „без изменений“. Хидрометеорологичният бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри се излъчва от десетилетия по Българското национално радио (БНР) веднага след новините в 15 часа. До днес.

От 7 юни 2016 година БНР спира излъчването му. С това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова, Дренкова и т.н. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които нямаше как да не знаеш.

БНР е информирало вчера Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, че от днес ще преустанови излъчването на техния бюлетин. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав“. Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.

Тази информация обаче отдавна е достъпна на сайта на Агенцията – данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции, а тези от небългарските участъци – на всеки 24 часа. Единствената необходимост е екипажите да имат връзка с интернет.

„Бяхме свикнали с това. Приятно е всеки ден да чуеш по радиото името на агенцията, в която работиш“, коментира за Клуб Z изпълнителният директор на Агенцията Павлин Цонев. Според него обаче спирането на излъчването няма да се отрази на корабоплаването по никакъв начин.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният