Започна военноморското учение „Черно море – 2016“

Снимка: В. Димитров
Снимка: В. Димитров

От 6 до 10 юни се провежда тактическо учение на военноморска база – ВМС „Черно море-2016”.

В учението участват командването и щаба на ВМБ-ВМС, командванията на Пункт за базиране Бургас и Пункт за базиране Варна, военни формирования и кораби, дислоцирани в тях.

„Черно море-2016” е заключителен етап от подготовката за предстоящото през месец юли военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”.

Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на базата и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения.

Целта е да се подобри организацията по планиране и провеждане на тактически действия и да се отработи пълният спектър от мисии и задачи като подготовка на структурите и бойните единици за участие в операция по защита на морския суверенитет на Република България, отработване и усъвършенстване на взаимодействието с другите сили и средства на ВМС за бойно и логистично осигуряване, както и отработване и усъвършенстване на взаимодействието със сили и средства извън ВМС при изпълнение на задачи по оказване на помощ на населението.

Комодор Мален Чубенков е командир на оперативното съединение на море, а директор на учението е капитан I ранг Георги Пенев – началник на щаба на базата.

Усилията на командването са насочени към усъвършенстване на оперативната съвместимост, пълноценното използване времето на море при изпълнението на отделните сериали и извличане на поуки и опит от фактическото им провеждане, коментират от Военноморските сили.

Maritime.bg – България / ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини