Подновиха доставките на тръби за Южен поток в пристанищата в Бургас и Варна

iujen-potokСаут Стрийм Транспорт започна оптимизация на складовите си площи за съхранени на газови тръби в българските пристанища в Бургас и Варна, съобщиха от компанията.

Тръбите, които са произведени още през 2014 г. ще бъдат преместени в различните складове на компанията и на производителите.

Допълнителни площи са осигурени в близост до Пристанище Бургас в СОМАТ близо до Лозово. Доставените от производителите тръби в Бургас ще бъдат транспортирани до новите бази с камиони. Те ще преминават само по строго определен маршрут покрай Бургаското езеро и няма да навлизат в града, категорични са от Саут Стрийм Транспорт.

Договорите между фирмата и четирите производители на тръби за газопровода са подписани през 2014 г. и в тях е уговорено тръбите да бъдат доставяни в избрани площи на българския бряг.

Те покриват около 150 000 броя тръби за строителството на две линии на газопровода през Черно море. По-голямата част от тях бе доставена през 2014 година и в началото на 2015 г. Сегашната оптимизация ще осигури дългосрочното съхранение на произведените газови тръби, предаде агенция Фар. Новите доставки за газопровода не са свързани с каквато и да е промяна в статуса на проекта, заявяват от Саут Стрийм Транспорт.

Maritime.bg припомня, че руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси.

„Що се отнася до експортните маршрути по дъното на Черно море има известни трудности от политически характер с Турция“, каза руският държавен глава след разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

„Но ние окончателно не сме се отказвали от нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, каза Путин и допълни, че „се нуждаем само от ясната позиция на ЕК“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на