БМФ с 39 кораба до края на годината

IMAG0166Със 7 нови кораба ще попълни състава си Параходство Български морски флот до края на годината, съобщи изпълнителният директор на компанията к.д.п. Александър Калчев, цитиран от Стандарт. По думите му до края на годината параходството ще управлява 39 съда с общ дедуейт 1,2 млн. тона.

Сега параходството оперира с 27 бълкера, два ферибота и 4 влекача.

В края на юли ще издигнат флага на първия от 6-те чисто нови кораба, за които БМФ инвестира близо 150 млн. долара. Това е 42 300-тонният бълкер „Руен“, който беше спуснат на вода на 8 март от корабостроителница край Шанхай (вижте снимки тук).

„Руен“ е първият кораб с нов екодизайн, разработен по поръчка на БМФ от финландската компания Bluetech. Това са високоефективни кораби с отлични характеристики, които пестят до 45% гориво спрямо съдовете от същия тип на БМФ .

До дни започват ходовите изпитания на „Руен“, обясни още Александър Калчев, а до края на годината БМФ ще получи и втория кораб от същия тип, а догодина – и останалите 4 от поръчката.

Поради ниския фрахтов пазар цените на корабите са много атрактивни и затова ние сме много активни на пазара на кораби втора ръка, обясни още Александър Калчев. Затова до края на годината планираме да закупим още 4 бълкера от „нашия тип“ – т.е. между 30 хил. и 40 хил. тона, допълни той.

Вижте снимки на кораб „РУЕН“ тук

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес