Задържаха кораб заради дрон пуснат от моряк

maersk-tankers
Снимката е илюстративна. Maersk Tankers тестват доставки до кораб с дрон. Снимка: Maersk Tankers

Кораб е бил задържан в Суецкия канал след като от борда му е излетят дрон за нуждите на рекламен клип, съобщи базираната в Норвегия компания Gard. Скоро след излитането на дрона, местните власти са разпоредили на капитана на кораба незабавно да се насочи към район, където да бъде извършена инспекция.

По време на инспекцията египетските власти са конфискували дрона, камерата, с която е снимал, както и няколко карти с памет.

Към момента няма общоприети международни правила за употребата на безпилотни апарати тип дрон. Според Европейската агенция за авиационна безопасност, трябва да се прилагат основните правила, важащи във всяка отделна държава.

Дроновете се използват все по-често в морската индустрия за различни задачи. Например пристанището в Абу Даби използва безпилотни апарати като част от системите си за сигурност, а Maersk Tankers неотдавна съобщиха, че тестват дронове за доставка на части, документи и медикаменти на корабите си.

DNV GL пък стана първата класификационна организация, която извърши инспекция с дрон.

EMSA – Европейската агенция за морска безопасност, използва дронове за наблюдение на лодки с мигранти в Средиземно море, както и да наблюдава замърсявания.

„Скорошният случай, с който се сблъскахме, идва да покаже, че пускането на дронове от кораби, дори и само за снимки, може да доведе до сериозни последствия за корабопритежателите. Наши клиенти вече съветват своите капитани и екипажи да бъдат изключително внимателни с употребата на дронове“, коментират от Gard.

| Още по темата: Първа доставка до кораб с дрон (видео)

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното