Самоделни летателни апарати излитат от пристанището във Варна

flugtug6,5-метрова летяща риба ще излети от пристанище Варна на първия в България RedBull Flugtag, който ще се проведе в пристанището на 2 юли. Самоделната летателна машина строи отборът на гостоприемните доманикини на събитието от „Пристанище Варна“ ЕАД.

Отбори с летящи имена и дъх на барбекю плениха феновете на RedBull Flugtag, съобщиха организаторите, които проведоха онлайн гласуване. Преди състезанието, трите топ отбора от този етап ще бъдат възнаградени със заснемането на специално посветен на тях видео клип.

Въображението е в ход, и крилатите екипажи ще се стремят да пленят журито по два основни критерия за изобретателност при творчеството на летателния апарат и за артистична презентация/шоу на отбора преди полета. Колкото до третия критерий, то той е в „крилете“ на пилота и дължината на полета, устремен към хоризонта над вода.

Организаторите коментират, че събитието е приковало вниманието на близо 8 млн. души по света, добавяйки, че във FlugTag предизвикват „гении, луди глави и мечтатели, да сътворят своите летатални апарати, с които да полетят на десетки метри над водата от рампа на височина между 6 и 7 метра„.

„Самолетите“ са 100% безмоторни и не трябва да превишават 200 кг., заедно с пилота.  Конструкцията не трябва да е по-дълга от 8.5 метра от край до край на крилата (ако изобщо има крила) и не по-дълга от 6 метра от носа до опашката (ако приемем, че има такива).

Световният рекорд във FlugTag е изминато разстояние над водата от 78,64 метра, поставен през 2013 г. в Лонг Бийч, Калифорния.

| Още актуална информация Red Bull FlugTag за събитието на официалната страница

Видео-емоция от събитието в Калифорния:

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес