Одобриха мерки за корабоплаването по Дунав

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Правителството одобри текстовете на заключения за ефективната рехабилитация и поддръжката на инфраструктурата на река Дунав и на нейните плавателни притоци.

Одобрена е и съвместната декларация за ефективни подобрения, елиминиращи стесненията и улесняващи международния трафик по товарен железопътен коридор „Ориент/Източносредиземноморски“, както и работната програма към нея.

По тези документи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е упълномощен да води преговори и да ги подпише.

На 20 юни 2016 г. ГД „Мобилност и транспорт“ към Европейската комисия организира трета министерска среща на държавите от региона на река Дунав, като инициативата ще бъде част от Дните на TEN-T. По време на събитието ще бъдат обсъдени мерките по отношение на добрите условия на корабоплаване по река Дунав и нейните притоци, информира пресслужбата на Министерския съвет.

В рамките на срещата е предвидено министрите на транспорта да подпишат заключения, чиято цел е постигане на по-ефективна рехабилитация и поддръжка на инфраструктурата на река Дунав и нейните плавателни притоци.

Предвижда се и подписване на съвместна декларация на министрите на транспорта за товарния железопътен коридор „Ориент/Източносредиземноморски“. С декларацията се потвърждава необходимостта от действия на национално ниво и необходимостта от трансгранична координация в областта на железопътния транспорт.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на